Telegiganten Huaweier forsøger at gøre Danmark til det perfekt testland for fremtidens avancerede netværksteknologi så som 5G teknologi og ultra hurtigt internet. Det sker efter at Jason Lan, netop har sat sig i direktørstolen for Huawei mobil afdeling i Danmark. I januar i år gennemførte den kinesiske telegigant sammen med TDC den første danske 5G-test, som rundede 70 gigabit pr. sekund. Det er 1000 gange hurtigere end gennemsnitlig daglig hastighed og dermed den hurtigste målte hastighed i Europa. Det vil i fremtiden kunne ændre den måde vi arbejder på, da internettet vil være lige hurtig hvor end man befinder sig i danmark.

Ikke lige om hjørnet

Det er ikke inde for de nærmeste par år vi ser løsningen og vi danske kan få glæde af 5G. Ifølge Huawei-direktøren tegner det til, at man i 2018 finder frem til fælles internationale standarder, og så kan det formentlig blive rullet ud omkring 2020. Det kinesiske selskab satser benhårdt på at blive global frontløber og har foreløbig investeret mere end 600 mio. dollar i udvikling af 5G-netværk.

Kan vi stole på Huawei?

Det er dog kun få år siden, at Forsvarets Efterretningstjeneste i en rapport advarede mod at lukke Huawei ind som teleleverandør i Danmark, hvilket kan sætte en stopper for det hele. Dengang gik kritikken på, at virksomheden havde for tætte forbindelser til Kinas kommunistiske parti. Ikke desto mindre blev milliardkontrakten mellem Huawei og TDC underskrevet i 2013. Og Jason Lan lyder nærmest helt træt, da han endnu en gang skal forsvare sit firma. “Jeg vil sige det sådan, at Huawei servicerer en tredjedel af verdens befolkning og arbejder med teleselskaber i mere end 170 lande. Så jeg håber og tror, at den mistanke, der har været rettet mod os, snart er et overstået kapitel. Jeg mærker den i hvert fald ikke længere i mit daglige arbejde,” understreger Jason Lan.

Nu er Huawei ikke den eneste spiller på markedet, når det gælder teleinfrastruktur. Men faktisk er det på under ti år lykkedes dem at erobre markedsandele fra konkurrenter som Ericsson og Nokia.